Fryrja e barkut ndodh edhe te njerëzit më të dobët, por ka hapa që mund të ndërmerrni për të zvogëluar fryrjen përpara se të fillojë. Ndiqni këto këshilla për t’i mbajtur xhinset e ngushta që keni veshur të qëndrojnë aq të sheshta gjatë gjithë ditës suaj.
Çfarë do të thotë saktësisht të ndihesh “i fryrë”?
Një keqkuptim i zakonshëm për fryrjen është se është gjithmonë rezultat i ngrënies së një vakti shumë të madh. Për mjekët, zakonisht nënkupton një tepricë të gazit në rajonin gastrointestinal, duke shkaktuar parehati dhe distension abdominal.
Shkaqet mund të variojnë nga një çekuilibër i baktereve, tek ngrënia e shumë fibrave, deri tek mosngrënia e mjaftueshme. Kur merrni antibiotikë, bakteret përgjegjëse për zbërthimin e karbohidrateve komplekse mund të dështojnë dhe të prodhojnë gaz. Megjithatë, shkaqet më të zakonshme të fryrjes janë gëlltitja e tepërt e ajrit dhe ngrënia shumë e shpejtë.
Shkaqet e fryrjes së stomakut
Duke i kushtuar pak më shumë vëmendje zakoneve tuaja të të ngrënit, mund të ndihmoni në parandalimin e fryrjes së tepërt. Këtu është një listë e shpejtë e ushqimeve dhe zakoneve të poshtra që mund të fajësohen:
Përtypja e çamçakëzit. Kalimi juaj i preferuar për freskimin e frymës mund të jetë shkaku numër një për fryrjen e stomakut. Kur përtypni çamçakëz, ju gëlltitni ajrin i cili bllokohet në sistemin gastrointestinal dhe zgjeron stomakun.
Pirja me pipëza. Kur shkoni të pini një pije nga një pipëz, fillimisht thithni një vëllim ajri, i cili përfundon i bllokuar në stomakun tuaj.
Zvogëlimi i fryrjes së stomakut
Ndërsa fryrja e stomakut është diçka që i ndodh të gjithëve, ka hapa që mund të ndërmerrni për të minimizuar simptomat ose për të ndihmuar në ndalimin e tyre përpara se të fillojnë.
Hani me vetëdije. Jo vetëm që prodhimet fibroze ndihmojnë tretjen, por ushqimet si bananet e pasura me kalium dhe frutat me përmbajtje të lartë uji, si shalqiri, ndihmojnë në largimin e natriumit të fryrë të barkut. Papaja përmban nivele të larta të enzimave thelbësore të tretjes që zbërthejnë proteinat për të ndihmuar tretjen, kështu që ju dukeni dhe ndiheni më pak të ngopur.
Kur dyshoni: hidratohuni. Trupi juaj ka nevojë për ujë, shumë prej tij. Dehidratimi çon në kapsllëk, i cili çon në fryrje. Dhe ndërsa mund të duket e kundërt të pini më shumë ujë, kur trupi juaj merr hidratimin që i nevojitet më në fund, ai lëshon lëngun që nuk e merr. Sigurohuni që të pini të paktën tetë gota uji në ditë.
Fatkeqësisht, fryrja është vetëm një pjesë e jetës. Zakonisht nuk është shkak për alarm, por nëse papritmas po përjetoni simptoma të huaja pa ndonjë ndryshim diete, mund të ia vlen të konsultoheni me mjekun tuaj. Duke përfshirë ushqime miqësore për zorrët në dietën tuaj, duke kujtuar të qëndroni të hidratuar dhe duke dëgjuar trupin tuaj, ju mund të ndihmoni në luftimin e fryrjes përpara se të fillojë.