30.5 C
Tirana
E mërkurë, 12 Qershor, 2024
More
  spot_img
  spot_img

  Krizë? Shqiptarët rrisin konsumin e birrës

  Qytetarët shqiptarë duket se po orientohen më shumë drejt konsumit të birrës. Të dhënat zyrtare nga Drejtoria e Përgjithshme e Doganave, tregojnë për një rritje progresive të importit të birrës nga vitit në vit, duke arritur shifrën më të lartë përgjatë 2022-shit, i cili ishte edhe viti i rritjes së çmimeve, ku përjashtim nuk bëri as ky produkt.

  Megjithatë çmimet më të kripura, nuk i kanë stepur qytetarët për të konsumuar më shumë birrë se zakonisht duke iu referuar markave të huaja, pa përfshirë këtu prodhimin vendas.

  Konkretisht gjatë vitit 2022 janë importuar 51.999 ton birrë, duke regjistruar një rritje prej 4.2 krahasuar me një vit më parë. Ndërsa krahasuar me vitet 2019-2020 sasia e importuar e birrës shënon nivele edhe më të larta.

  Ndërkaq, duket se për markat ndërkombëtare, mbarë ka nisur edhe 2023-shui, ku në muajin Janar i cili konsiderohet edhe më i ftohti i vitit, është blerë më shumë birrë nga jashtë kufijve. Kështu, në Janar janë importuar 2949 ton birrë, apo dyfishi i sasisë së të njëjtës periudhë të një viti më parë.

  Dyfishimi i akcizës së birrës në 710 lekë për hektolitër nga 1 janari 2023 duket se ka favorizuar më shumë importin dhe ka filluar të  japë efekte negative për fabrikat e birrës në vend, të cilat u detyruan të rrisnin çmimin e produktit final.  Për shkak të çmimit të lartë nga kostove të shtrenjtuara, birra shqiptare po humbet konkurrueshmërinë, ndërsa sasia e blerë nga jashtë po rritet me ritme të larta.

  spot_imgspot_img

  Lajmet e fundit