8.5 C
Tirana
E mërkurë, 6 Dhjetor, 2023
More
  spot_img
  spot_img

  Njerëzit dhe profesionet më të mërzitshme në botë, sipas një studimi

  Një ekip studiuesish nga Universiteti i Essex-it kanë punuar për të kuptuar më mirë ndjenjën e mërzisë. Sipas tyre, çfarë është një njeri i mërzitshëm?

  Studiuesit vlerësuan stilin e jetesës së 500 njerëzve për të gjetur se çfarë mund të perceptohet si e mërzitshme nga të tjerët dhe çfarë ndikimi mund të ketë një perceptim i tillë në jetën e njerëzve.

  Pas hulumtimit, studimi – i botuar në Buletinin e Personalitetit dhe Psikologjisë Sociale – zbuloi punët dhe hobit më të mërzitshme. Njerëzit e mërzitshëm u perceptuan gjithashtu si njerëz që shmangnin qytetet e mëdha për të jetuar në qytete të vogla dhe qyteza.

  5 punët më të mërzitshme:

  1. Analiza e të dhënave

  2. Kontabiliteti

  3. Puna që ka të bëjë me taksat/sigurimet

  4. Pastrimi

  5. Puna në bankë

  5 punët më emocionuese:

  1. Artet

  2. Shkencat

  3. Gazetaria

  4. Profesionet e mjekësisë

  5. Mësimdhënia

  5 hobit më të mërzitshme:

  1. Të fjeturit gjumë

  2. Aktivitetet religjioze

  3. Të shohësh TV

  4. Vëzhgimi i kafshëve

  5. Matematika

  Dr. Wijnand Van Tilburg i Departamentit të Psikologjisë u shpreh se njerëzit duhet të largojnë perceptimet e tyre që shkaktojnë stereotipe. Njerëzit e perceptuar si të mërzitshëm mund të përballen me paragjykime. Ai theksoi se asnjë punë nuk duhet të perceptohet si e mërzitshme përsa kohë është e rëndësishme që shoqëria të vazhdojë të funksionojë normalisht.

  Si mund të mos jesh një njeri i mërzitshëm? Këshilla e Anabel është: Thjesht mos i shihni me përbuzje ose paragjykim profesionet ose dëshirat e të tjerëve. Ç’mund të jetë më i mërzitshëm se një njeri i tillë?!

  spot_imgspot_img

  Lajmet e fundit