24.5 C
Tirana
E diel, 24 Shtator, 2023
More
  spot_img
  spot_img

  Roblox: Loja e fëmijëve me një problem seksi

  Një burrë i zhveshur, një grua me një veshje robërie, dy striptiste që kërcejnë pranë një lokali, një grup njerëzish janë mbledhur rreth një çifti që po bën seks, duke parë dhe duke komentuar herë pas here apo një burrë që ka veshur një uniformë naziste.

  Kjo nuk po ndodh në botën reale, po ndodh në një platformë lojërash për fëmijë.

  Roblox është një botë e madhe e përhapur lojërash e cila ndonjëherë përshkruhet si një lloj metaversi primitiv.

  Është një nga lojërat më të njohura për fëmijë në botë.

  Shifrat e sakta janë pak të paqarta, por në vitin 2020 Roblox tha se dy të tretat e të gjithë fëmijëve amerikanë nga mosha nëntë deri në 12 vjeç e luajnë lojën.

  Roblox i lejon përdoruesit të krijojnë dhe të luajnë lojëra së bashku. Është një mënyrë për t’u lidhur, në kohë reale, me njerëz të tjerë në një botë dixhitale.

  Ndryshe nga lojërat më tradicionale, përmbajtja gjenerohet nga përdoruesit e saj. Është një model biznesi jashtëzakonisht i suksesshëm, por gjithashtu vjen me probleme.

  Lojërat seksi Roblox zakonisht quhen në platformë si “kondo”. Ato janë hapësira, të krijuara nga përdoruesit, ku njerëzit mund të flasin për seksin dhe ku avatarët e tyre mund të bëjnë seks virtual. Në këto lojëra, rregullat e Roblox-it “hidhen nga dritarja”.

  Roblox pranon se ka një problem: “Ne e dimë se ekziston një nëngrup jashtëzakonisht i vogël përdoruesish që qëllimisht përpiqen të thyejnë rregullat”, tha një zëdhënës i Roblox.

  Lojërat Condo zakonisht janë drejtpërdrejt vetëm për një kohë të shkurtër, shpesh më pak se një orë, përpara se ato të hiqen. Roblox thotë se po përpiqet vazhdimisht t’i heqë këto lojëra, duke përdorur sisteme manuale dhe të automatizuara.

  “Ne kryejmë një rishikim sigurie të çdo imazhi, video dhe audio të ngarkuar në Roblox por nuk mund të kontrollohet çdo përmbajtje”, tha Larry Magid, president i ConnectSafely, një organizatë jofitimprurëse për sigurinë e fëmijëve.

  Ai shton duke thënë se Roblox është një platformë që është shumë e popullarizuar në mesin e fëmijëve dhe lejon fëmijët nën 13 vjeç, ndaj ka një përgjegjësi të veçantë për të mbrojtur përdoruesit e saj.

  Veçanërisht shqetësuese janë fëmijët dhe të rriturit që mund të shoqërohen së bashku në këto hapësira që quhen apartamente. Një pjesë e lojës përfshin një moment ku përdoruesit mund të flasin me njëri-tjetrin dhe me të gjithë të tjerët që luajnë lojën.

  Pjesa më e madhe e asaj që shkruhet në bisedat e tyre nuk mund të thuhet në në një faqe interneti për të rritur, e lëre më një lojë për fëmijë.

  Roblox i tha BBC-së se ata kishin zhvilluar mjete ‘Kontrolli prindëror’, “që mund të përdoren për të kufizuar me kë ndërveprojnë fëmijët dhe në cilat përvoja mund të kenë qasje”.

  Por kjo do të thotë se prindërit duhet të jenë të aftë në përdorimin e teknologjisë për të ditur për këto masa mbrojtëse.

  Roblox tha se donte të theksonte se apartamentet shpesh janë të vështira për t’u gjetur në platformë por BBC gjeti gjuhë të papërshtatshme seksuale në cdo lojë dhe ambient të lojës.

  Sipas Liraz Margalit, një psikologe që studion sjelljen në internet, njerëzit sillen ndryshe në metaverse, ashtu siç bëjnë në internet.

  “Njerëzit janë anonimë dhe në këtë rast, platforma të tilla ofrojnë një vend për të bërë çfarë të duan”, tha Margalit.

  Javën e kaluar, kompania mëmë e Facebook, Meta, prezantoi një veçori të re “Personal Boundary” në lojën e saj të realitetit virtual “Horizon Venues”.

  Loja i lejon njerëzit të takohen me njëri-tjetrin në hapësira të ndryshme, ku avatarët e tyre mund të shikojnë sport, të ndjekin koncerte ose të bëjnë klasa palestër së bashku.

  Ndryshimet erdhën pasi një grua pretendoi se kishte pasur dhunë seksuale virtuale në platformë.

  Disa ditë pasi BBC ia dorëzoi kompanisë gjetjet e saj, Roblox publikoi një postim në blog ku përmbledhte atë që po bën për të mbrojtur të rinjtë.

  Kompanitë si Microsoft, Meta dhe Roblox janë aktualisht në garë për të ndërtuar metaverse.

  spot_imgspot_img

  Lajmet e fundit