10.5 C
Tirana
E premte, 3 Shkurt, 2023
More
  spot_img
  spot_img

  Rroga sa për bukën e gojës, ekspertët e punësimit: Pagesat e ulëta po nxisin emigrimin masiv nga Shqipëria

  Pasojat e të ardhurave të ulëta për ekspertët e punësimit janë të mëdha.

  Erion Muça në krye të listës vendos emigrimin masiv.

  “Braktisja e vendit, ritmi dhe shifrat e larta të emigracionit, kryesisht për punë, ku një pjesë e rëndësishme e rinisë ka filluar të planifikojë që në shkollim për të përzgjedhur një degë apo program studimi që do t’ja lehtësojë punësimin e vet jashtë vendit.”

  Për të, mungesa e kulturës nga sipërmarrësit për vlerësimin dhe peshën që ka krahu i punës në rritjen e aktivitetit, është arsye kryesore e pagave të ulëta.

  “Punonjësi nuk është trajtuar si kapital njerëzor por si një mekanizëm për të realizuar një proces të caktuar pune nga i cili punëmarrësi sheh dhe vjel të ardhurat dhe benefitetet e veta duke krijuar një hendek apo diferencë shumë të madhe mes asaj çfarë fitohet nga një sipërmarrje dhe asaj çfarë shpërndahet.”

  Në demokraci shteti nuk mund të ndërhyjë në rritjen apo përcaktimin e pagave, por Muça shprehet se ndikimi mund të arrihet përmes modeleve ekonomike dhe konsultave.

  “Modeli i trajtimit në mënyrë progresive i një punojësi mbi bazën e kontributit që ky punojës jep në kompani, mbi bazën e vjetërsisë në punë.”

  Sipas të dhënave të Monitor, në rajon Shqipëria lë pas vetëm Kosovën për nivelin e pagave ku punonjësit atje kanë një rrogë mesatare prej 484 euro në muaj.

  spot_imgspot_img

  Lajmet e fundit